fbpx

Česta pitanja

Često postavljana pitanja o tretmanu vode

Kako održavati vodu u bazenu čistom?

Voda u bazenu mora biti bezbojna, prozirna te vizualno i biološki čista. Slijedeći nekoliko jednostavnih savjeta svoj bazen možete održavati u savršenom stanju tijekom cijele godine.
 • Popravite površinu školjke bazena, ako je potrebno, i očistite je otopinom koja sadrži 10 cc. algicidnog proizvoda za svaku litru vode. Ako ima vapnenačkih naslaga, upotrijebite sredstvo za uklanjanje kamenca i, ako je prljavština masna, dodajte odmašćivač.
 • Provjerite pribor (predfilter, pumpu, filter, ventile, skimmeri, itd.) i provjerite jesu li svi savršeno čisti. Ako ih je potrebno očistiti, to možete učiniti otopinom koja sadrži 1 cc. algicidnog proizvoda za svaku litru vode.
 • Napunite bazen vodom i pokrenite pumpu za pročišćavanje kroz filter. Dok  to radite, držite ventil na  na ispustu dnu bazena otvoren. Visina razine vode mora pokrivati ​​polovicu preljeva (izlaz u skimmer).
 • Za kondicioniranje vode, uzmite njen uzorak na srednjoj dubini i pomoću kompleta za ispitivanje odredite njezin pH. Provjerite je li obojenost uzorka u rasponu boja “desne zone” (7.2 do 7.6). Ako nije, ispravite to dodavanjem naznačenog proizvoda za povećanje ili smanjenje pH.
 • Izvedite početno kloriranje (“šok kloriranje”), održavajući pumpu za pročišćavanje uključenom i dodajući količinu klora naznačenu u tablici tretmana izravno u bazen.
 • Tretirajte vodu u svom bazenu dodavanjem količine algicida naznačene u tablici za tretman, u bazen  ili u skimmer, dok pumpa za obradu radi.
 • Za održavanje vode dodajte klor (pogledajte tablicu tretmana u komercijalnoj brošuri naših marki) i tako održavajte razinu slobodnog klora između 1 i 2 ppm.
 • Povremeno je potrebno kontrolirati slobodni klor i pH pomoću test-kita. Provjerite pokazuju li kontrole “ispravna zona”. Ako to ne naznače, ispravite.
 • Ova kontrola mora biti još češća u sljedećim slučajevima: jako vrući dani, nevrijeme, veliki broj kupača (s pojačanim znojenjem, kremom  za sunčanje i sl.), kontaminacija prašinom, lišćem drveća, cvjetnim peludom i sl.
 • Voda u vašem bazenu mora biti bezbojna, prozirna i vizualno i biološki čista.

Da biste izvršili šok kloriranje, najprije morate podesiti pH na vrijednost između 7,2 i 7,6.

Zatim dodajte između 0,5 kg i 1 kg granuliranog ili praškastog proizvoda (trikloro) na svakih 100 m3 vode i 2 litre algicida na svakih 100 m3. Ako koristite brzi klor (granulirani ili tabletirani diklor), dodajte između 0,8 kg i 1,6 kg na svakih 100 m3.

Doze su indikativne i moraju se prilagoditi u slučaju vode s izuzetnim karakteristikama ili vrlo velikog broja kupača.

Važno je da nakon šok kloriranja kupanje nije dopušteno sve dok slobodni klor ne bude manji od 3 ppm. Mora proći otprilike 24 sata.

Prvo što trebate učiniti je provjeriti je li pH ispravno podešen, za to morate izmjeriti pH vrijednost pomoću analizatora. Optimalna vrijednost bi trebala biti između 7,2 i 7,6. Ako je ispod, upotrijebite pH povisivač, a ako je iznad, pH reduktor.

Jedan od najvjerojatnijih uzroka zelene boje vode u vašem bazenu je nedostatak slobodnog klora u vodi. Da biste to ispravili, izmjerite slobodni klor pomoću kompleta za ispitivanje.

Ako je manji od 0,5 ppm (blijedoružičasta ili bezbojna), trebali biste provesti šok kloriranje. Za to nanesite brzu dezinfekciju klorom, čija je funkcija uništavanje mikroorganizama (gljivica, bakterija, klica…). Slijedite upute proizvođača za doziranje i uzmite u obzir volumen bazena. Optimalna razina klora trebala bi biti između 0,5 mg/l i 1,5 mg/l pa, nakon primjene, pričekajte nekoliko sati i ponovno analizirajte vodu s pH i analizatorom slobodnog klora kako biste provjerili jesu li razine ispravne.

Voda također može biti zelena zbog prisutnosti algi.

Ako je voda u bazenu mutna, vjerojatno je da pH nije pravilno podešen, obično iznad 7,6. Da biste to popravili, izmjerite pH vrijednost i ako je očitanje kompleta veće od 7,6, dodajte pH – dok se ne postigne ispravna zona (između 7,2 i 7,6).

Drugi mogući uzrok zamućene vode može biti da je vrlo tvrda (prevelika tvrdoća uzrokuje stvaranje naslaga kalcija i magnezija karbonata). U tom slučaju, osim podešavanja pH vrijednosti, kao što je učinjeno u prethodnoj točki, potrebno je u skimmere dodati tekući flokulant. Ako ne uspije, ostavite bazen da odstoji preko noći i pokrenite čistač bazena sljedeći dan.

Ako su se alge već stvorile u vašem bazenu, najvjerojatnije je da samo nanošenje algicida neće biti dovoljno, morat ćete dodati dodatni doprinos klora.

Prije svega, potrebno je podesiti pH, kao u prethodnim točkama.

Nanesite brzu dezinfekciju klorom, čija je funkcija uništavanje mikroorganizama (gljivica, bakterija, klica…). Slijedite upute proizvođača za doziranje i uzmite u obzir volumen bazena.

Na kraju dodajte 2 litre algiacida na 100 m3 vode kako biste spriječili ponovno stvaranje algi.

Višak mirisa klora može biti posljedica dva razloga:

 • Postoji višak vezanog slobodnog klora pri pH nižoj od preporučene vrijednosti (manje od 7,2). U tom slučaju potrebno je dodati pH pojačivač i podesiti ga na optimalnu vrijednost (između 7,2 i 7,6). Višak klora može biti štetan za oči i kožu.
 • Postoji višak kloramina i organske tvari. U tom slučaju potrebno je podesiti pH na preporučene vrijednosti, ako nije, i provesti šok kloriranje.

Najvjerojatnije, osim pH neravnoteže, u vodi ima željeza, bakra, mangana ili nekog drugog metala. Ovisi o kvaliteti vode kojom se bazen puni

Da biste riješili problem, prvo morate podesiti pH kao u prethodnim točkama (između 7,2 i 7,6), a zatim dodati tekući flokulant u skimmere. Ako se ne poboljša, ostavite bazen preko noći i očistite ga sljedeći dan.

Pjena može nastati zbog viška kloramina i organske tvari, ili zbog prisutnosti željeza, bakra, mangana ili drugih metala.

Za njegovo uklanjanje potrebno je obnoviti dio bazenske vode (ocijediti dio bazena i napuniti novom vodom). Zatim izvršite preporučenu prilagodbu pH i šok kloriranje (vidi prethodne točke).

Vjerojatno je to zbog prisutnosti metala u vodi (bakar, željezo, mangan itd.). Da biste uklonili tu blagu boju, potrebno je u skimmere dodati tekući flokulant. Pogodno je ostaviti bazen da miruje preko noći, a sljedeći dan provesti čistač bazena. Da bi učinak flokulacije bio optimalan, ne zaboravite da pH mora biti između 7,2 i 7,6.

Ako je pH mjerenje veće od 7,6, morate dodati pH -.

Njegovo doziranje mora se izvršiti prema preporuci proizvođača i ponavljati pH mjerenja s kompletom dok se ne postigne ispravna zona (između 7,2 i 7,6).

Nije nužno da otapanje tableta znači da je razina klora u vodi iscrpljena. Mogu postojati razni razlozi zašto se tablete otapaju, ali je razina klora visoka i, dok razina ne padne, nije preporučljivo dodavati više tableta.

Uvijek se vodite analizom razine klora provedenom s testnim kompletom, koji mora biti između 0,5 i 2,0 mg/l.

Iako su se tablete koje dodamo u skimmer brzo otopile, ako je udio klora visok i nastavimo dodavati tablete, može se postići prekomjerna razina klora koja uzrokuje crvenilo očiju i iritaciju kože.

U oba slučaja dezinfekcija vode provodi se klorom. U liječenju tabletama ili granulama nastaje klor kada se proizvod otopi u vodi. U elektrolizi soli, slobodni klor za dezinfekciju nastaje, in situ, u elektrolizeru. No u oba slučaja proizvod koji omogućuje dezinfekciju je klor.

Elektroliza soli osigurava klor potreban za dezinfekciju. Taj se klor otopi u vodi potpuno isto kao da je dodan u drugom obliku. Osim toga, posebno se moraju dodati i dodatni tretmani koji se moraju učiniti bazenu kako bi se voda održala u optimalnim uvjetima (modifikatori pH, algicidi, flokulanti,…).