Kako pretvoriti bazen u slanu vodu

Bazeni sa slanom vodom zahtijevaju mnogo manje njege. Njegovo održavanje je nevjerojatno jednostavnije nego kod tradicionalnih bazena. 

Iako bazeni sa slanom vodom postoje već desetljećima, njihova je popularnost posljednjih godina naglo rasla. To je uglavnom zbog niskih troškova održavanja. Slana voda u bazenu nježnija je za vašu kožu, kosu i oči , a vjerojatno ste čuli da je slana voda i zdravija od klora.

Možda se pitate kako iskoristiti sve te prednosti, je li proces pretvorbe jednostavan ili kompliciran, možete li to učiniti sami ili ne. Pa, to je stvarno nešto vrlo jednostavno za napraviti, a sada, prije početka sezone kupanja, pravo je vrijeme da se uhvatite u koštac.

Zašto pretvoriti bazen u slanu vodu?

Klorirana voda u bazenu možda neće biti dobra za vas zbog kemikalija zvanih  kloramin  . Ovi spojevi nastaju kada klor u vodi bazena dođe u dodir s organskim spojevima, kao što su urin, koža, kosa i znoj, i mogu biti štetni na dva različita načina.

Prvo , oni nisu tako učinkoviti u dezinfekciji vode kao klor, pa je čišćenje vode inhibirano. Drugo , uzrokuju iritaciju očiju, kože i pluća. Jaki kloramini mogu se nakupiti u zraku oko bazena , osobito u zatvorenim bazenima. Kada je zrak gust s ovim kemikalijama, može čak uzrokovati kašalj ili izazvati napad astme. Imaju karakterističan miris koji inače zovemo mirisom klora, što nije adekvatan naziv, ali mislim da se razumijemo.

Često izlaganje kloru može čak uzrokovati da neki ljudi razviju alergiju ili osjetljivost na kemikaliju. A za one koji su već osjetljivi, plivanje u kloriranom bazenu može uzrokovati osip, koprivnjaču i svrbež kože osim jednostavne suhoće koju možete osjetiti izlaganjem kloru.

Ako imate problema s disanjem, poput astme ili alergijskog rinitisa, vaši simptomi mogu biti pogoršani čestim plivanjem u bazenu s klorom. Ako vam bazen zadaje probleme, pretvorba bazena sa slanom vodom mogla bi biti rješenje koje tražite.

S manje ozbiljne strane, ako ste plavuša, vjerojatno ste doživjeli da vam kosa pozeleni u kloriranom bazenu. Obojena kosa može izgledati sjajno, ali vjerojatno nije baš stil koji tražite. Pa zašto se to događa?

Baš kao što novčić izgubljen na plaži postane zelen, bakar u vodi u vašem bazenu može pozeleniti vašu kosu, a visoka razina klora može je pogoršati. Klor i bakar lako prianjaju, pokrivajući kosu zelenim filmom. Pretvorba iz bazena sa slanom vodom može smanjiti vjerojatnost da kosa izgleda zeleno.

Ako imate ovaj problem, svakako testirajte vodu na teške metale. Čest uzrok bakra u vodi bazena je uporaba algicida na bazi bakra. Provjerite svoj algiecid i razmislite o alternativi bez bakra.

Što je dobro u bazenu sa slanom vodom?

Sada kada razumijete zašto klorirana voda možda nije najbolji izbor za vas i vašu obitelj, razgovarajmo o tome što bi slanu vodu moglo učiniti boljim izborom.

Bazeni sa slanom vodom nježniji su za vaše tijelo

Držanje podalje od klora mora biti pozitivno. Ali najvažnije je razumjeti da bazeni sa slanom vodom zapravo nisu bez klora. Međutim, prisutnost soli u vodi smanjuje vrstu iritacije očiju i kože koju možete doživjeti kupanjem u bazenu s klorom.

U bazenu sa slanom vodom, kada je razina klora stabilna, a kloramini odsutni, salinitet vode je mnogo bliži salinitetu prirodnih suznih kanala.

Zbog toga ne škodi otvoriti oči u bazenu sa slanom vodom i zašto vam koža i kosa neće biti tako suhi nakon plivanja.

Bazeni sa slanom vodom koštaju manje za održavanje

Iako su vas možda naveli da je sve što trebate učiniti za održavanje bazena sa slanom vodom dodati malo soli svakih nekoliko tjedana, zapravo je malo kompliciranije od toga.

Dobra vijest je da održavanje bazena sa slanom vodom može koštati mnogo manje od održavanja bazena s klorom, što može biti jedan od najvažnijih odlučujućih čimbenika pri donošenju promjene.

Početna cijena klorinatora kreće se od nekoliko stotina eura ili više. Dugoročni troškovi uključuju zamjenu ćelije klorinatora (ovisno o modelu klorinatora koji imate), dijela koji zapravo pretvara sol u klor, svakih pet godina ili tako dugo, sve dok dobro održavate svoj klorinator.

Također ćete morati održavati ravnotežu vode, ali još jedan pozitivan aspekt pretvaranja bazena u slanu vodu je da će vam vjerojatno trebati manje kemikalija kako biste održali ravnotežu vode.

Bazeni sa slanom vodom imaju mekšu vodu

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da bazeni sa slanom vodom sadrže mnogo manje soli od morske vode. Razina soli u oceanu je 35 000 dijelova na milijun (ppm), oko deset puta više soli od vode u bazenu sa slanom vodom.

Kao rezultat toga, voda je prilično meka i nećete primijetiti sol u bazenu sa slanom vodom na isti način kao na plaži.

Pripremite bazen za pretvaranje u slanu vodu

Prije nego što instalirate svoj klorinator i započnete proces pretvaranja bazena u slanu vodu, morat ćete odlučiti kako najbolje unijeti sol u vodu u bazenu.

Trebali isprazniti vodu iz Vašeg bazena?

.Dobra vijest je da ne  morate  prazniti svoj bazen. Međutim, ako trenutno koristite antibakterijsko sredstvo u bazenu, isušivanje bazena može biti dobra ideja.

Aktivni sastojak ovog tipa sredstva za dezinfekciju bazena je  poliheksametilen bigvanid  , kemikalija koja nije kompatibilna s klorom. Budući da će vaš bazen sa slanom vodom sadržavati klor, ako se ovo sredstvo prvo ne ukloni iz vode, voda u bazenu neće biti pravilno uravnotežena i klor će biti manje učinkovit u održavanju vode čistom.

U tom slučaju imate dvije mogućnosti: ispraznite bazen i počnite svježe s novom vodom ili “spaliti” antibakterijsko sredstvo u vodi s visokom dozom klora.

Ova opcija će vodu u vašem bazenu pretvoriti u bijelu i trebat će nekoliko dana da se rasprši. Nakon što to učinite, možete započeti proces pretvorbe slane vode.

Odaberite klorinator

Sustav za kloriranje slane vode radi propuštanjem električne struje kroz slanu vodu, što uzrokuje kemijsku reakciju  elektrolizom  koja stvara klor iz molekula soli.

Dva glavna dijela klorinatora soli su ćelija i upravljačka ploča: ćelija je mjesto gdje se odvija elektroliza za stvaranje klora; upravljačka ploča omogućuje podešavanje količine klora koji se stvara.

Prilikom odabira klorinatora morate uzeti u obzir nekoliko stvari:

  • Veličina:  odaberite veličinu koja vam je potrebna prema kapacitetu vašeg bazena u litrama. Ako niste sigurni koliko litara vaš bazen drži, morat ćete izračunati.
  • Cijena:  Kupite klorinator čija je cijena unutar vašeg budžeta, ali je najbolje kvalitete koju možete priuštiti. Troškovi klorinatora kreću se od nekoliko stotina do tisuća eura.
  • Značajke –  Odaberite sustav koji nudi sve pogodnosti koje su vam potrebne ovisno o tome gdje živite i količini automatizacije koju želite. Osnovni klorinatori omogućuju vam da prilagodite količinu klora koju će generirati i ništa drugo.
    Sofisticiraniji sustavi nude digitalna očitavanja, razine soli, automatsko čišćenje ćelija, kontrolu protoka i zaštitu od smrzavanja, između ostalog.

Život s bazenom sa slanom vodom

Sada kada ste dovršili prenamjenu bazena sa slanom vodom, kako će izgledati održavanje bazena sa slanom vodom?  Vaš sustav za kloriranje slane vode samo stvara klor iz soli, ne uravnotežuje vodu. I dalje ćete morati redovito testirati vodu, ponekad dodajući kemikalije kako biste je uravnotežili.

Ove kemikalije su iste koje biste koristili u bazenu s klorom. Ali zapamtite, vaša voda više neće zahtijevati velike količine klora za održavanje za dezinfekciju, praktički više nikada nećete morati koristiti klor, možda u šok tretmanu na početku sezone.

testiranje i čišćenje

Slijedite ove jednostavne korake kako bi vaša voda bila čista i bistra te produljili vijek trajanja vaše ćelije za klorinaciju:

  1. Čistite zalijepljenu prljavštinu svakodnevno ili što je češće moguće.
  2. Testirajte slobodni klor i pH tjedno.
  3. Provjerite i očistite filtar, skimer i pumpu tjedno.
  4. Mjesečno testira lužnatost, tvrdoću kalcija, cijanuričnu kiselinu, metale i ukupne otopljene krute tvari i soli.
  5. Oribajte stranice bazena i usisajte barem jednom mjesečno.
  6. Svaka tri mjeseca provjerite ima li nakupina na ćeliji i po potrebi je očistite klorovodičnom kiselinom.

Odaberite vrstu soli

Ovo je jedna od najvažnijih odluka koje ćete donijeti kada je u pitanju održavanje vašeg novog bazena sa slanom vodom. Baš kao što ne biste koristili kamenu sol za stolom za večeru, ne želite koristiti kuhinjsku sol u svom bazenu. Radit će samo  sol za bazene .

Najvažniji aspekt pri odabiru soli za bazene je razina nečistoća, odnosno minerala i metala sadržanih u soli. Ako u vodu u bazenu ulijete sol natopljenu nečistoćama, potrošit ćete vrijeme i novac na borbu protiv neravnoteže, metala ili nakupljanja kalcijevog karbonata.

Čistoća soli obično je navedena na pakiranjima proizvoda kao postotak. Odaberite visokokvalitetnu sol za bazene kako biste izbjegli probleme. Također pazite da koristite dovoljno soli kako bi volumen vašeg bazena održavao razinu između 2700 ppm i 3400 ppm, pri čemu je 3200 ppm idealna razina.

Za sva pitanja i savjete nazovite +385 21 670 382

Košarica0
Nema proizvoda
Nastavite kupovinu
0
Odaberite polja za usporedbu.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Ocjena
  • Cijena
  • Zaliha
  • Dostupnost
  • U košaricu
  • Opis
  • Sadržaj
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
Click outside to hide the comparison bar
Usporedite